tisdag 11 oktober 2011

Ändringar: Minska bandvidden

Att jag är så förtjust i mina Curvy Kate Tease Me och Thrill Me att jag köper dem fast de egentligen är för stora i ryggen och fastän jag predikar att man alltid ska ha rätt storlek borde vara rätt uppenbart för många. Men, även om de går att ha på de innersta hakarna ett tag så blir de väldigt snabbt för stora. Och, för stor bandvidd gör att bandet glider upp i ryggen, ger dåligt stöd och helt enkelt en obekväm bh. Så, jag bestämde mig för att göra min favorit Tease Me lite mer bekväm.

För att göra det här behöver du en sprättare, matchande tråd och helst en symaskin. Det går att sy för hand men det kräver kunskaper i handsömnad.
'

1: Titta på vad du har
Så här ser baksidan ut på min bh. Jag behöver minska den 1-2 bandstorlekar, vilket betyder 5-10 cm utstretchat. I avslappnat tillstånd blir det inte mer än ca 3 cm på varje sida. Flyttar jag spännena så mycket innåt kommer det dock sticka upp en bit av tyget så jag behöver också göra bandet smalare där det ska sys ihop med spännena igen. Då axelbanden bara är sydda med en söm och det ser ut som att bh:n borde behålla formen i nederkant är det resåren till axelbandetjag kommer behöva flytta. Eftersom jag ska minska storleken så lite och jag gärna har axelbanden lite längre in än vad de ursprungligen var behöver jag inte flytta hela axelbanden

2: Sprätta loss spännet
Sprätta bort sömmen som håller kvar spännet på bandet. Sömmen går som på bilden och är sydd som en smal sicksack i de flesta fall. Titta noga på sömmen eftersom du behöver kunna replikera den senare.













3: Lossa delar av axelbandsresåren
Nu är spännet borta och det är dags att lossa resåren som går till axelbandet för att kunna flytta den. Sprätta i sömmen som finns så långt som möjligt utan att du kommer för nära själva fästet. Så långt som på bilden brukar vara lagom. Även här behöver du titta på hur sömmen ser ut för att kunna replikera den igen.






4: Nåla fast axelbandet igen
Nu behöver du titta på var spännet ska sitta i slutändan och nåla fast axelbandet så att höjden blir precis lagom. Man brukar behöva sträcka resåren något för att det ska bli bra.
















5:  Dubbelkolla höjden och sy
Spännet ska precis täcka i höjdled för att det ska bli bra. Sy sedan sömmen precis som den var förut. Jag brukar oftast använda vanlig sicksack med en bredd på 2-3 mm och en stynglängd på ca 1.5 mm här. Se till att nålen går ner precis i ytterkanten på resåren mot tyget.












6: Klipp bort extratyget
Eftersom resåren är flyttad neråt finns det nu tyg över som sticker ut ovanför sömmen. Klipp bort det nära sömmen men spara någon m.m. så att sömmen inte lossnar. Tygerna fransar sig i stort sett aldrig och skulle de göra det så hjälper sicksacken för att hålla det samman.  Se också till att ta bort lite tyg på längden. Du behöver ½-1 cm extra som kommer finnas innuti spänner när du syr fast det, men lite behöver försvinna i alla fall.











7: Nåla fast spännet och sy
Nåla fast spännet igen och sy sömmen precis som den var tidigare. Det brukar vara en smal sicksack här också, med en stygnbredd på 2-2.5 mm och en längd på ca 1 mm. Börja med den lodräta sömmen, och ta sedan de på sidorna. I de på sidorna ska nålen på symaskinen gå ner utanför tyget på ena sidan av sicksackstygnen.








Klart!
När nålarna är borta är det hela klart. Så här blev mitt resultat:


Ett tips är att göra en sida i taget. Då kan du titta på den andra för att se vilka sömmar de använt där och hur det ska se ut, men du har också möjlighet att prova bh:n när du gjort ena sidan. Ibland är det svårt att uppskatta hur mycket man behöver ta bort innan man väl har börjat.

Om du behöver ta ner mer än 1-2 bandstorlekar behöver du definitivt flytta axelbanden. Det går också att göra och jag kommer visa det senare, men i det läget behöver det ändra på en del annat också för att bh:n ska sitta bra. Det här är därför inget bra alternativ för mer än små ändringar så vida man inte har mycket erfarenhet. Handlar det bara om lite så går det utmärkt och man behöver inte kunna så mycket heller. :)

I mitt fall upptäckte jag när jag satte på mig bh:n igen att det uppstått ett nytt problem. Axelbanden har alltid suttit för långt ut på axeln på mig men när bandet var lagom så drogs kuporna ännu mer ut under armarna och skar verkligen in. Nästa projekt blev därför att flytta in axelbanden på framsidan och ta bort extra tyg där. Mer om det senare.

Vänster: Före. Innersta hyskorna används och den är fortfarande något för stor.
Höger: Efter. Ytterska hakarna används och den är precis lagom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar