onsdag 25 maj 2011

Bh-storleker: Det svenska systemet

Många vet inte hur bh-storlekar faktiskt fungerar, inte heller jag hade koll på det innan jag började gräva ner mig i det här området. För att kunna hitta i bh-djungeln behöver man dock ha viss kunskap för att inte bli helt förvirrad. :)

Hur det var tänkt en gång i tiden
Det finns en europeisk standard EN-13402 för klädstorlekar som också inkluderar bh-storlekar. De flesta kedjor i Sverige har valt att följa den. En bh-storlek här består av två saker, ett nummer och en bokstav, t.ex. 75D eller 90A. Siffran här ska stå för måttet runt bröstkorgen under bysten. 75 ska alltså stå för en bröstkorg på 75 cm under bysten, 90 för en bröstkorg på 90 cm under bysten.

Bokstaven står för kupan som bestäms av skillnaden i cm mellan omkretsen runt bröstkorgen runt bysten och måttet runt bröstkorgen under bysten. D innebär en skillnad på 18-20 cm, A en skillnad på 12-14 cm. Nedan  finns Lindex system just för att visa på hur det fungerar.
Lindex storlekssystem för bh:ar som är identisk med standarden.

En 75D är dock inte lika stor som en 90D. För varje bandstorlek man går upp måste man gå ner en kupstorlek för att få samma faktiska storlek på kupan, och på samma sätt så måste man för varje bandstorlek man går ner gå upp en kupstorlek för att få samma faktiska storlek. En 75D är därmed lika stor som en 80C, en 85B och en 90A. En 90D är å andra sidan lika stor som en 85E, en 80F, en 75G och en 70H. H&M har en bra tabell som visar detta:

H&M:s tabell över storlekar som är identiska i kupstorlek. Varje färg motsvarar en faktiskt storlek på kupan.

I det här system finns det inga dubbelbokstäver. Först kommer då AA, sedan A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L osv. Varje kupstorlek uppåt ska alltså motsvara 2 cm ökning i omkrets runt bysten.

Det fungerar inte!
Bh:ar är gjorda i stretchmaterial. Det gör att de i avslappnat tillstånd måste vara mindre än kroppen de ska sitta på för att hålla sig kvar. Strumpor är smalare där de ska sitta uppe vid ankeln än vad ankeln är, och på samma sätt behöver bandet runt kroppen på bh:n i avslappnat tillstånd vara mindre än själva bröstkorgen.

Vad som istället är intressant är storleken när den är sträckt. En bh i 75E från Lindex mäter 87 cm i utsträckt tillstånd. Det är ingen chans att en sådan bh kan hålla sig kvar på en kropp som har 75 cm i omkrets. Det går bara inte. I verkligheten passar ett 75-band en person med en omkrets på 80 till 85 cm, vilket gör att de  där 87 cm i faktiskt omkrets känns mer rimliga.

Den person som enligt standarden skulle vara en 75D skulle alltså i verkligheten snarare behöva en 70E eller en 65F. Det senare går knappt att hitta i affärerna, vilket gör att det dåliga utbudet faktiskt blir ännu sämre.

3 kommentarer:

  1. Åh du verkar ha superkolla på detta, vad avis jag blir! Jag har börjat ge upp och gå utan bh för jag verkar aldrig hitta rätt, och bh guiderna säger olika. Har 75 cm under bysten och 87 över, och alla "vanliga" butiker säger att jag ska ha 75 a, vilket jag har idag och inte trivs med, medan när jag skrev in mina mått på change så fick jag fram att jag skulle ha 70DD. Extremt förvirrande! Själv tror jag kanske på 70 B, men har ingen aning. Vad tror du?

    Kram

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att säga bara baserat på mått enbart men jag försöker gärna. Vad är problemet med 75A? På vilket sätt trivs du inte med den? Jag gissar på att den glider upp i ryggen, men är kupan tillräckligt stor. Om du drar ihop ryggen ligger bygeln slätt runt om utan att skära in i bröstet och utan att kupan skär in och ger dig "dubbelbröst"?

    Baserat på dina mått skulle jag gissa på att du är en 65D, det är lika stort i kupan som en 70C och en 75B, så en kupstorlek större än idag, men framför allt mindre i ryggen. En bh i storlek 75 i vidd stretchar till ca 87-90 cm och är därför alldeles för stor för dig. En bh i 65 i vidd stretchar i allmänhet upp till 80 cm, vilket gör att du kan andas men att den ändå håller sig på plats där den ska.

    Jag hoppas att det hjälper dig lite i alla fall. :)

    SvaraRadera
  3. Kuporna är för små med 75a, både på bredden och höjden. Kupan skär inte inte så inga dubbelbröst men brösten för lixom inte plats. Jag har även en bh i 75 B men den är alldeles för stor runt, den åker upp i ryggen trots att fäster den på den innersta hyskan (vet att man inte ska det men nöden har ingen lag :)) Den är dock perfekt i kupan!
    Tack så extremt mycket för att du tog dig tid att svara! Ska ut i bh djungeln och prova det du föreslagit!

    Kram

    SvaraRadera