måndag 23 maj 2011

Bra sportbh:ar för större byst.

En bra sportbh är oerhört viktigt och krävs för att man ska kunna röra på sig, något som man i sig faktiskt behöver. Av någon anledning verkar det ändå vara oerhört svårt att hitta. Det vanligaste här är de s.k. kompressionsbh:arna som inte bara är dåliga utan också skadliga för en större byst. Det de gör är att försöka trycka ihop brösten mot bröstkorgen, vilket gör att de tappar formen. Dessutom är de oftast i stretch för att man ska kunna andas, vilket gör att bysten ändå inte kommer att hållas still.

En bra sportbh:
  • är i rätt storlek
  • klarar hopptestet (hoppa jämfota några gånger och bysten ska ändå hålla sig still)
  • ha stumma kupor med sömmar/paneler
  • vara bekväm

Shock Absorber
Shock Absorber är ett av de bättre märkena på marknaden och gör främst just sportbh:ar, men också badkläder av den mer sportiga typen som passar bra för simning, trialaton och andra idrotter där bra stöd , rörlighet och vatten finns.

Deras bh:ar finns i olika nivåer, där 4 är den högsta. Med en större byst ska man alltid satsa på den nivån, egentligen oavsett aktivitet, men de brukar ha tabeller tillsammans med prislappen där det visas vilken nivå som rekommenderas för vilken storlek.

Deras Max Support Bra Top är en av de populäraste och finns upp till HH i 28 till 40-band. Det motsvarar 60L till 90L. I 70 och 75 börjar de redan på A-kupor, men den finns från D-kupa i nästan alla storlekar. Den här ser mer ut som en klassisk vanlig sportbh och ger än rätt rund form. Axelbanden är reglerbara, men inte fullt, tyvärr. För mig var axelbanden snäppet för långa, men jag brukar å andra sidan ofta ha problem med det. Den är extremt tajt i bandet, och kuporna är rätt små också. Jag var tvungen att gå upp en bandstorlek (utan att gå ner motsvarande en kupstorlek) för att det skulle passa. Om du normalt sett har 70H kan alltså 75H rekommenderas.

Bravissimo tar 30 pund (ca 310 kronor), Figleaves tar samma pris. Timarco, en svensk webshop, tar 549 kr och har den upp till K-kupa i 60 till 90 i vidd.

I Stockholm finns den också hos Details, också för ungefär 550 kr. Vissa sportbutiker har också den här, t.ex. Stadium, men tyvärr sällan i större än F.

Freya
Freya har två modeller som skiljer sig åt rätt mycket. 
Freya Active har jag själv. Den är också rätt tajt, så om du ligger mellan storlekar bör du nog ta den större. Med alla paneler formar och stödjer den väldigt bra, och framför allt så separerar den utan att det behövs en bygel. Axelbanden går också in något och ligger närmare halsen än på de flesta andra, vilket minskar risken för att man ska tappa axelbanden, något som jag tycker är oerhört irriterande. Man bör dock vara medveten om att den ger en väldigt spetsig och konformad siluett. Den finns upp till svensk K-kupa (brittisk H) och från 60 till 90 i vidd.

26 pund (ca 270 kr) hos Figleaves, och för 28 hos Bravissimo. Details outlet vid södra station i Stockholm har i alla fall haft den vita på rea för ca 300 kronor.




Det här är en annan modell av Freya, med byglar. Den finns i samma storlekar som den utan, och kostar lika mycket på Bravissimo respektive Figleaves.
















Champion
För en något mindre byst (upp till E/F) vet jag att även Champion har haft en del bra sportbh:ar på t.ex. Stadium och Twilfit. Det finns två modeller med sydda stumma kupor, en med och en utan byglar, där båda är bra. Se dock till att undvika de med stretchande kupor, de håller inte alls samma kvalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar