lördag 28 maj 2011

Butiker i Stockholm

Stockholm verkar vara en av de bättre städer att leta bh:ar i då det ändå finns en hel del butiker här med ett klart godkänt utbud. Dock måste man tyvärr vara medveten om att också ofta kostar. Bättre märken kostar i allmänhet dubbelt så mycket här som de gör i Storbritannien, och utbudet är tyvärr mindre också.

Details
Details har tre vanliga butiker i Stockholm och en outlet i närheten av södra station. De är det närmaste man kommer en "vanlig" underklädesbutik men som ändå har ett brett utbud. Man kan absolut få hjälp om man vill, men det är ingen som tvingas sig på dig. Du kan utan problem gå in, titta runt, plocka med dig några bh:ar du tycker om och gå och prova på egen hand.

Details utgår från brittiska kupstorlekar, men svenska bandstorlekar. På de vanliga etiketterna står det oftast med tusch en omskrivning från den brittiska till deras modeller. De går från 60 i vidd till 105 och minst upp till brittiska J-kupor i 60, respektive K i 65. Det motsvarar 60M respektive 65O i det svenska systemet. De har dock också även små kupstorlekar.

I 60 finns bara Freya, tyvärr. Över brittisk G finns sällan mer än någon enstaka modell heller. Tyvärr säljer de för dåligt enligt personalen där. I 65 finns dock ett flertal märken, Freya, Panache, Fantasie, Fauve, Lepel och många  fler. Det kan ofta vara värt att ta en tur till outleten. Här finns tidigare säsongers kollektioner, ofta till halva ordinarie svenska priset. Det gör att antalet möjliga modeller kan mångdubblas, förutsatt att man har tur.

Personalen är ofta trevlig, och har en vettig syn på storlekar. Däremot så har de inte alltid koll på mer specifika passformsproblem som kommer med ovadderade större kupor och jag har träffat på flera där som har en märklig föreställning om att DD, FF och GG är "halva storlekar", vilket inte stämmer på något sätt. Hur som helst kan du gärna be om råd, och även om du inte vill släppa in någon i provrummet kan de ändå hjälpa dig med råd och tips, eller med att leta fram storleken du är ute efter.



Gustaf Mellbin
Gustaf Mellbin är en butik med anor och kan te sig lite skräckinjagande första gången. Det här är en butik där man väntar i kö för att få ett provrum där en i personalen hämtar bh:ar, tittar och bedömer. De är betydligt mer auktoritära än t.ex. Details, även om jag skulle säga att kunskaperna ungefär är detsamma. Tyvärr verkar de vara vana vid kunder som inte har någon koll alls och som inte är vana vid en välsittande bh, vilket kan ge råd om bh:ar i bandstorlekar som egentligen är för stora.

De är inriktade mot större byst och har ungefär samma märken som Details, i stort sett alla de bra brittiska, men med ett betydligt större utbud. Ofta finns tidigare års kollektioner kvar ett tag, vilket ger betydligt fler färger och modeller att välja. De beställer annars gärna i andra färger än de som finns inne. Sist jag var där fanns det minst 10 olika bh:ar för mig att prova i den storlek som jag hade, mot 3 hos Details.

Även här är det halvbrittiska storlekar som verkar gälla, dvs svenska omkretsar och brittiska kupor.

Change
Change är något som jag hört folk prata väldigt mycket positivt om, men som jag själv inte direkt har lyckats uppskatta. Å andra sidan så ingår jag inte riktigt i deras målgrupp. De har ett flertal butiker där de säljer sitt eget märke inriktat på större byst. De använder sig av helsvenska storlekar, vilket gör att man om man är van vid de brittiska kan förvåna sig över att bh:arna har så små kupor. De finns från 65 i vidd upp till H-kupa, vilket bara är den under halvan av de storlekar de brittiska märkena brukar erbjuda. Priserna rör sig från 199 kronor upp till 600.

Den typen av ändå smalt storleksutbud i kombination med att de verkar använda måttband för att bedöma storlekar får mig att bli smått tveksam, men å andra sidan är deras kalkylator den enda som har gett mig ungefärligt korrekt storlek, bara en kupstorlek för lite, men framför allt rätt omkrets, något som ingen annan svensk modell har lyckats med. Förutsatt att de gör ungefär samma sak i butiken finns det ändå rätt stort hopp, förutsatt att man faktiskt tillhör de som kan ha deras storlekar.

Timarco
Timarco har en fysisk butik i Stockholm vid tunnelbanestationen Stadion som jag tror få har hittat till. Här finns ett stort utbud av Wonderbras modeller, även upp till deras största storlekar. De har också Shock absorber i ett stort utbud av modeller och storlekar. Det finns även en hel del annat, men inte riktigt som jag kan rekommendera.

Twilfit
Twilfit är en av de få kedjorna som faktiskt säljer 65 i vidd ända upp till E-kupa, och dessutom från 149 kr. De har dessutom upp till H från 70 i vidd. Kunskaperna bland de som jobbar i butikerna varierar oerhört. vissa är superbra, andra försöker klämma ner en i något som är 3 kupstorlekar för litet och som sitter fruktansvärt illa. Se därför till att själv vara påläst innan ett besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar