onsdag 18 maj 2011

Varför Lindex bh-guide inte fungerar

Lindex har precis lanserat sin kampanj om "the perfect bra", komplett med en sajt kring tips. En av de första sakerna man möter är "Hitta rätt storlek". När jag matar in mina mått, 68 cm under bysten och 99 cm runt bysten får jag följande resultat:
Det är fel från början, det är inte alls den storleken jag har, eller kan ha. Om jag provar en 70F på Lindex lider jag av fyra-bröst-syndromet. Det intressanta är dock att även Lindex  håller med om att storleken är fel.
Enligt deras egna guide så passar en 70F bara en person med ett bystmått på 92-94 cm! Och jag matade in 99. Enligt deras egentliga logik så skulle jag i så fall ha 70I, vilket snarare är närmare sanningen i alla fall, men den storleken finns inte hos dem. Det som ar hänt är alltså att de försöker trycka in mig i en storlek de faktiskt säljer, istället för att ge mig min storlek. Det här är ett problem som tyvärr finns på väldigt många ställen, även om det här blev väldigt tydligt. Dessutom så finns det inte en chans att jag kan ha 70 i vidd, en sådan storlek glider upp i ryggen, vilket enligt dem själva är ett tecken på att bandvidden är för stor.

Det här leder till två lärdomar:
  1. Lita inte blint på personalen i butiken. Om en butik inte har din riktiga storlek är risken stor att de försöker sälja en annan storlek åt dig istället, en som de har i lager. Då svenska butiker i allmänhet har ett väldigt litet sortiment så är risken stor att de inte har den storleken du behöver. 75E/F är medelstorleken, och det är de största kupstorlekarna du hittar i de flesta butikerna.
  2. Lita inte blint på måttguider. De är i de flesta fall inte bra från början, och de kan dessutom råka ge dig en annan storlek än vad ens de tycker att du borde ha.
Så, vad är det för någon storlek guiden borde ha gett mig? Jag brukar köpa 28GG, eller 28H, men i vissa modeller och märken skulle jag nog egentligen behöva en 26H. I svenska storlekar blir det ungefär en 60K, något som faktiskt är precis lika stort i kuporna som en 70I, det som Lindex guide egentligen hade gett mig om den haft fler kolumner.

2 kommentarer:

  1. jag hade också problem med den där bh-guiden. Mitt problem är tvärtom att jag har små bröst och ska egentligen ha 80AA, vilket guiden dock föreslog, men det fanns inte en enda bh i storlek 80AA i hela webshopen. Jag brukar därför oftast ha storlek 80A vilket funkar, men ändå är lite för stort. Fast jag kan inte ha 75A heller för de är för små i omkrets och brukar faktiskt vara lite små i kupan också!

    SvaraRadera
  2. Har du provat 75B? Om en bh är för liten i kupan kan de kännas för små i bandet även om de inte är det.

    Det kan också vara idé att prova 75A med extender i ryggen. Om bandet är för litet så kan det göra att kuporna sträcks ut och på så sätt blir ännu mindre, och ser för små ut fast de egentligen är lagom.

    Av någon anledning verkar utbudet av större omkretsar med små kupor vara lika illa som små omkretsar med stora kupor, fast båda existerar...

    SvaraRadera